3 månader med Rosa Bussarna

Har du någonsin hört talas om Rosa Bussarna? Om inte så är detta ett ypperligt tillfälle att få inblick i hur en resa med Rosa Bussarna kan se ut.

Först och främst skulle jag vilja berätta lite om företaget. Rosa Bussarna är en svensk researrangör som startade för 50 år sedan, i 1969, med en resa till Indien. Sedan dess har över 28.000 resenärer rest med företaget över hela världen.

Namnet kommer från de ombyggda och målade bussarna, som fungerar som en slags husbil med plats för 20-25 personer.

Rosa Bussarna erbjuder resor på 6 kontinenter med deras 18 bussar och nästan 50% av deras resenärer är återkommande. De erbjuder allt från 3-dagars turer, upp till 70 dagars resor. De flesta av resorna är dock mellan 3-5 veckor.

De flesta resorna i Afrika, Europa och Sydamerika är resor där man reser med och bor på bussen. Det finns även mellan 30-40 resor utan rosa buss i Nordamerika, Asien och Oceanien.

Jag reste med Rosa Bussarna genom Centraleuropa under sommaren år 2014 och älskade det. Detta var en resa med rosa buss, där vi till största del både bodde på och även lagade mat på bussen.

Under en tremånaders period kommer jag nu att arbeta på en resa genom fem länder i Sydamerika. Vi börjar vår resa i Rio de Janeiro, Brasilien och reser ner mot Buenos Aires, Argentina, innan vi drar vidare till Santiago, Chile via Patagonien, för att sedan ta oss upp mot Bolivia och Peru.

Den här resan är uppdelad i tre olika delar som kan bokas individuellt eller i ett paket. Idealt då det på så sätt finns tillgänglighet för både de med mindre semester och de med mer restid att åka med. Vi har faktiskt en resenär, som aldrig åkt med Rosa Bussarna tidigare, som har bokat in sig på hela rutten.

Flera av människorna som åker med på dessa resor är vana resenärer. Jag har träffat såkallade “pinkare” (återkommande resenärer och anställda) som rest till över 100 länder. Och på resan jag gjorde fyra år sedan hade nästan halva gruppen besökt över 50 länder.

Det finns självklart även personer som inte ännu rest lika mycket och att resa med Rosa Bussarna är perfekt för de som föredrar att inte resa på egen hand. På flera resor finner vi resenärer med blandade åldrar, med allt från 18 upp till över 70 år. De flesta reser individuellt, men det finns också de som reser med någon vän, familjemedlem eller sin partner.

@mk.elisabeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *